Život u medijski zasićenom društvu

16.01.2024.

Povodom objavljivanja knjige Medijska pismenost i kritičko mišljenje novinar Ilustrovane politike Srđan Jokanović uradio je intervju sa autorkom Violetom Kecman i glavnim urednikom naše kuće, Zoranom Hamovićem. Na pitanje „Zbog čega je važna ova knjiga?“ oni odgovaraju ovako:
 
Kecman: Živimo u medijski zasićenom društvu, prijemčivi za mnoštvo poruka tendenciozno usmerenih ka javnosti. Da bismo prepoznali svrhu njihovog slanja u javni prostor, namere pošiljalaca, njihove planove sa nama kao potencijalnim primaocima, ali i da bismo i sami odgovorno kreirali i slali medijske poruke, važno je da se bavimo medijskom pismenošću i razvijamo sposobnosti kritičkog mišljenja. Ova knjiga pruža uvid u razvoj medijske pismenosti u obrazovnim sistemima kod nas i u svetu, prikazujući sposobnosti kritičkog mišljenja koje se kod pojedinca (ne)aktiviraju pri proceni medijskih sadržaja. Da bismo stvarali obrazovne politike i strategije učenja o medijima, neophodno je čuti šta o njima misle mladi. Knjiga otkriva očekivanja i stavove adolescenata pred medijskim sadržajima, istovremeno potvrđujući pravac razvoja medija u budućnosti.
 
Hamović: Već sam naslov ukazuje na ključnu vezu i odnos između ubrzanog razvoja medija i neophodnog kritičkog mišljenja koje ga mora pratiti. Ova studija pokazala je da su dostupnost, brzina delovanja, masovnost upotrebe i popularnost društvenih medija potisnuli pedagoški učinak tradicionalno organi zovane nastave u školama. S druge strane, društvene mreže stvorile su medijski ambijent za efikasnije individualno informisanje, učenje i oblikovanje novih sadržaja. Knjiga je izuzetno važna zbog toga što najpre istražuje kako učenici razumevaju delovanje medija a potom i afirmiše kritičke reakcije na medijske sadržaje. Same reakcije su svakako korisne ali ne i dovoljne. Sada smo svi, sve generacije, pred istim zadatkom da stvaramo i analiziramo iskustvo
u korišćenju novih medija.
 
Ilustrovana politika, 16. januar 2024. Ceo intervju pronađite u prilogu.