ADAM TUZ O SVOJOJ KNJIZI "POTOP"

08.08.2023.

Iznenadnu posetu Adama Tuza, profesora na univerzitetu Kolumbija i autora knjige POTOP: Veliki rat i prekrajanje svetskog poretka, 1916–1931. iskoristili smo da snimimo kratku izjavu o ovom njegovom delu. Duži razgovor koji je sa njim vodio profesor Boris Begović uskoro ćemo objaviti na našem jutjub kanalu.

Od dana kada su Sjedinjene Države ušle u rat 1917. godine, pa sve do ivice globalne finansijske propasti, Tuz oslikava promene u svetu, nastale pod uticajem američke ekonomske i vojne sile, kao i načine na koje su se države suočile sa američkim preuzimanjem uloge vodeće svetske sile, uključujući i skretanje u fašizam. Ovo je delo velike originalnosti koje će u osnovi promeniti način na koji posmatramo nasleđe Prvog svetskog rata.

Za svakog ko želi da shvati kako je u godinama posle Prvog svetskog rata došlo do američke nadmoći i zašto nije uspeo da se održi teško postignuti mir, Adam Tuz je napisao ključnu knjigu. Po obimu epska, hrabro argumentovana, sa spretnim preplitanjem vojnih i ekonomskih narativa, Potop je izvrsna istorijska knjiga.

The New York Times Book Review

Galerija