PREDSTAVLJENA STUDIJA "NADZIRANJE DEMOKRATIJE"

23.06.2023.

Studija Nadziranje demokratije prof. dr Slaviše Orlovića predstavljena je široj javnosti u utorak, 20. juna u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda

U razgovoru o knjizi učestvovali su prof. dr Ratko Božović, sociolog kulture, Petar Peca Popović, rok kritičar i publicista, Zoran Hamović, glavni urednik IP Clio i Slaviša Orlović, autor. Razgovor je moderirala Tamara Stojanović. 

Glavni urednik IP Clio Zoran Hamović vrednost studije prepoznao je u tome što uspešno savladava i kristalno jasnim jezikom prodire u složeno tkivo medijskog sveta. Kraj toga, on je naglasio da je reč o delu koje je izuzetno značajno za razvoj građanskog vaspitanja i kritičkog mišljenja. 

Prof. dr Ratko Božović ukazao je na interdisciplinaran i sintetičan karakter studije. Studija Nadziranje demokratije je, kako je istakao profesor Božović, važna, jer je autor skrenuo pažnju različite na oblike zloupotrebe medija i pokazao „kako sloboda i istina idu zajedno i da, ako nema slobode medija nema ni istine“.

Petar Peca Popović smatra da je knjiga Nadziranje demokratije dragoceno i ohrabrujuće štivo koje „objašnjava ne samo svet, nego i naš udes i tehnologije našeg udesa“. Pozivajući se na vlastito, višedecenijsko iskustvo rada u medijima, Popović je potrcrtao da „pravi novinari znaju da je informacija javno dobro“, dok „u dobu globalizacije, kada je sve roba, između demokratije, politike i medija mešaju se krupan kapital i vlastodršci“.

Autor studije prof. dr Slaviša Orlović zaključio je kako sada imamo „tviter-političare, blog-analitičare, fejsbuk-aktiviste, gugl-novinare, vikipedija-intelektualce, jutjubere i druge influensere“, ali da je „naš zadatak da ukažemo da se uzaludna beznačajnost koju promoviše tabloidna sveprisutnost više ne prikazuje kao nešto veliko i važno, istorijsko, već da je to samo jedna navijačka vulgarnost, trivijalnost, skoro banalnost zla, kako bi nazvala Hana Arent.“

Pregledajte galeriju i osetite deo atmosfere ovog izuzetnog događaja.

Galerija