RADOK ODGOVARA: KAKO RAZUMETI NASILJE U MEDIJIMA?

12.05.2023.

Delimo sa vama odlomak iz studije MLADI I MEDIJI Endija Radoka: Razumevanje nasilja u medijima: oružani napadi u školama, reportaže i uokviravanje društvene stvarnosti...

Knjigu Mladi i mediji Endija Radoka, profesora na australijskom Univerzitetu Monaš i medijskog stručnjaka koji se istakao originalnošću pristupa temi odnosa mladih i medija, objavili smo pre nešto više od sedam godina. Uvidi do kojih je Radok došao danas se, međutim, čine aktuelnijima nego ikad.

Posebno poglavlje studije Mladi i mediji Radok posvećuje nasilju u medijima i njegovom uticaju, ističući da rasprave na ovu temu počinju intenzivno da se vode od 1999. godine, najčešće povodom ubilačkih pohoda u školama. Pre nego se zabrinemo zbog uticaja nasilnih sadržaja na publiku, posebno mladu, moramo, smatra Radok, da se zapitamo zbog čega se nasilje uopšte prikazuje? Sa vama u prilogu delimo poglavlje Razumevanje nasilja u medijima: oružani napadi u školama, reportaže i uokvirivanje društvene stvarnosti, u kome autor odgovara na ovo i druga pitanje.