POVREDA AUTORSKIH PRAVA JE DRUŠTVENI PROBLEM

18.01.2023.

Nelegalno preuzimanje knjiga sa interneta uzrokovalo je, samo u toku prošle godine, dve milijarde štete. Upravo to je bio povod skupa koji su organizovali Udruženje za kreativnu industriju i Grupacija izdavačke delatnosti, knjižara i distributera knjiga PKS. U panelu su učestvovali predstavnici brojnih izdavačkih kuća. 

Glavni urednik naše izdavačke kuće Zoran Hamović poručio je da je povreda autorskih prava društveni problem, jer oni koji fotokopiraju bilo koje autorsko delo, nemaju svest o prekršaju i ne smatraju ga krivičnim delom. 

Kako prenosi N1, Hamović je zaključio da "O ovoj temi možemo još mnogo da govorimo i da vidimo ko je nosilac rešenja. To možda mogu da budu dva rešenja - jedan je pravni i to je ono što leči posledice. Takođe, neophodno je odrediti i ono što je uzrok i to lečenje je dugotrajnije i mnogo teže i složenije, a to je odnos prema školskom sistemu, gde je neophodno da negujemo poštovanje vrednosti, ono što se zove autorsko pravo i pravo intelektualne svojine."

Više o događaju čitajte na linku: PKS: Dve milijarde dinara štete od nelegalnog preuzimanja knjiga sa interneta (n1info.rs)