PREDSAJAMSKE PRIČE: PSIHOLOGIJA MORALA

29.09.2022.

„Džonatan Hajt je jedan od najpametnijih i najkreativnijih psihologa na svetu, a njegova najnovija knjiga je izvanredno dostignuće - hrabro, briljantno i elokventno istraživanje najvažnijih pitanja današnjice. Promeniće način na koji razmišljate o liberalima i konzervativcima, ateizmu i religiji, dobru i zlu. Ovo je knjiga o kojoj će svi pričati.“

– Iz recenzije prof. dr Pola Bluma (Univerzitet Jejl)

Kao jednu od najvećih privilegija rada u izdavačkoj kući vidim mogućnost da čitam još uvek neobjavljene knjige. Uranjam u spiskove novih naslova i svojevoljno se podvrgavam slatkom teroru odabira: kog da se prvo poduhvatim? I, što bi rekao Štulić, „na neku čudnu foru“ uvek mi šaka dopadne štivo koje potpuno iznenadi i osvoji.

Mogu li politika i religija podeliti dobre ljude? – podnaslov naučnog bestselera Psihologija morala ozbiljno mi je privukao pažnju. U zemlji čije je društvo razdirano brojnim podelama pitanje zvuči sasvim uobičajeno.

Šta nam o tome govori studija svetski poznatog i priznatog američkog psihologa Džonatana Hajta? Autor odgovara na pitanje: zašto nam je toliko teško da se složimo?

Pitanje (ne)slaganja Hajt dovodi u najneposredniju vezu sa fenomenom moralnosti, a nju pak smatra izvanrednim ljudskim kapacitetom koji nas je izveo iz savana i prašuma i omogućio nam stvaranje blagodati civilizacije.

Moral nije samorazumljiv koncept. Prate ga brojne dileme i nedoumice. Polazeći od pretpostavke da se više oslanja na intuiciju, a ne, kako se smatralo, na razum, Hajt zaključuje: „Naše moralno mišljenje je mnogo više nalik političaru koji traga za glasovima nego naučniku koji traga za istinom“. On istražuje poreklo naših podela i ukazuje na put koji bi nas vodio ka međusobnom razumevanju. Odgovara na pitanja:

Da li moralno postupamo samo dok nas neko posmatra?

Kakvi su moralni osnovi politike i religije?

Da li na izborima glasamo vodeći brigu samo o svojim, sebičnim interesima ili pak o interesima grupe kojoj pripadamo?

Zašto naši politički lideri ne mogu da se udruže?

Kako nas moralnost povezuje i zaslepljuje?

Možemo li u neslaganju biti konstruktivniji itd.?

Pročitajte ovu knjigu, ni ne slutite koliko vas može promeniti, pomoći, smiriti. Čini mi se da je jedna od najpotrebnijijh u ovom trenutuku.

Džonatan Hajt je jedan od najeminentnijih psihologa današnjice. Socijalni je psiholog na Poslovnoj školi Univerziteta Stern u Njujorku. Član je Američke akademije nauka i umetnosti i TED govornik. Gotovo sve njegove studije našle su put i do šire publike. Na osnovu 6627 recenzije Psihologija morala je na Amazonu zavredela impoznatnu ocenu – 4,6, dok se na Goodreads platformi proslavila ocenom 4,2 formiranom na osnovu čak 47 785 utiska. Pred sprsku čitalačku publiku stiže krajem oktobra.