MARKU TOMPSONU NAGRADA NANOVIĆ INSTITUTA ZA EVROPSKE STUDIJE

08.02.2016.

Britanski pisac i istoričar Mark Tompson dobitnik je nagrade Nanović instituta za evropske studije za 2016. godinu. Tompsonu je dodeljena nagrada Lora Šenon za savemene evropske studije za delo Izvod iz knjige rođenih, biografiju i obimnu kritičku studiju o Danilu Kišu. Džejms Mekadams, direktor Nanović institute, pohvalio je ovu knjigu kao “neobično maštovito delo koje nam pokazuje da biografija može pružiti uvid u razumevanje velikih istorijskih kriza”.

Više od odavanja priznanja jednoj važnoj figuri srpske književnosti i jugoslovneske, ili još bliže srednjoevropske kulture, ova knjiga je neobičan, subjektivan vodič kroz destruktivne putanje politike koje će, nedugo posle Kišove smrti, dovesti do izbijanja najvećeg nasilja u Evropi od Drugog svetskog rata.

Nagrada Lora Šenon predstavlja značajno obeležje u svetu humanističkih istraživanja i izdavaštva. Dodeljuje se jednom godišnje autoru najbolje knjige koja prevazilazi fokus na jednu zemlju, državu ili narod i podstiče nove načine razmišljanja o savremenoj Evropi kao celini.