"MOSKOVSKI GAMBIT" U KRAGUJEVCU

12.05.2022.

U sredu, 11. maja gostima sajma knjiga u Kragujevcu predstavljena je knjiga Moskovski gambit - Jugoslavija, SSSR i prodor Trećeg Rajha na Balkan prof. dr Aleksandra Životića. U promociji su učestvovali glavni urednik IP Clio Zoran Hamović i autor. Razgovor je moderirao Vladimir Stefanović.

Prisutnima je najpre predstavljena edicija Polis. Zoran Hamović je istakao da je nastala sa namerom da se stvori edicija kojom bi se dijaloški osvetljavala istorija, mimo ideološke opredeljenosti. Tako edicija Polis na jednom mestu okuplja studije autora čija su mišljenja međusobno sučeljena, zahvaljujući čemu je uspostavljena mreža različitih načina istoriografskog beleženja i mišljenja, odnosa prema istorijskoj praksi i predavanja istorije kao nauke.

Aleksandar Životić je govorio o nekim od ključnih tema koje knjiga pokreće - složenim diplomatskim odnosima koje je Kraljevina Jugoslavija nastojala da uspostavi sa zapadnim zemljama i SSSR-om pre pristupanja Trojnom paktu, o narušenim i ponovo uspostavljenim diplomatskim odnosima Kraljevine Jugoslavije sa SSSR-om, te o složenim geostrateškim interesima velikih sila koje su se borile za prevlast na Zapadnom Balkanu u predvečerje i tokom prve dve godine Drugog svetskog rata.

Promociju možete pogledati na sledećem linku: https://www.instagram.com/p/CdbMr6Wg14r/