CRNO-BELA NAGRADA ZA GORANA MARKOVIĆA

02.12.2021.

Goranu Markoviću, istaknutom filmskom reditelju i velikom prijatelju izdavačke kuće Clio, čestitamo na prestižnoj nagradi za životno delo, dodeljenoj na otvaranju 27. izdanja Festivala autorskog filma u Beogradu.

Podsećamo da je IP Clio objavio dve knjige koje potpisuje znameniti reditelj - iskrenu, intimnu elektronsku prepisku sa književnikom Milanom Oklopdžićem „Izmišljeni život“, te žanrovski enigmatičnu prozu „Male tajne“, koja se, premda pripada domenu fikcije, oslanja na stvarne događaje i ličnosti koji pripadaju jednom burnom periodu istorije Beograda i istorije jednog pozorišta.

Čestitamo mu, međutim i na tome što je u njegovom radu prepoznato nešto po svoj prilici subverzivno, usled čega je UO Filmskog centra Srbije odbio predlog Konkursne komisije ove institucije da mu dodeli sredstva po konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2021. godinu. Čini se da je to ujedno priznanje Markovićevoj beskompromisnosti i u zalaganju da „politička podobnost i odanost političkim liderima nije i ne može biti kriterijum za finansiranje umetničkih dela“.