Razgovori o politici uzora DOBRI DA GORI NE MOŽEMO BITI

28.11.2015.

Kulturni centar Beograda i Izdavačka kuća Clio

DOBRI DA GORI NE MOŽEMO BITI

razgovori o politici uzora

 

1 - 5. decembar, 19.30h

galerija Artget, Trg republike 5/I

 

utorak, 1. decembar / Starlete: (ne)poželjni društveni uzori

sreda, 2. decembar / Plagijat: rasprodaja dostojanstva i otimanje statusa

četvrtak, 3. decembar / Uzbudljivi gradovi: proizvodnja mitova i kreativne energije

petak, 4. decembar / Diplomatija kulture: mi u inostranstvu, inostranstvo u nama

subota, 5. decembar / Elite danas: ko diktira društvena pravila

Kompletan program

govore

Goran Marković * Jovo Bakić *Ivana Stefanović * Dragoljub Mićunović * Milomir Marić * Gordana Suša * Zoran Hamović *  Maja Vukadinović * Jovana Gligorijević * Nebojša Bradić Sreten Vujović *  Maja Lalić * Petar Peca Popović *  Jasna Dimitrijević * Vladimir Novaković * Vera Pavlović Lončarski * Anja Suša * Vida Ognjenović * Milena Dragićević Šešić * Biljana Srbljanović * Aleksandar Mandić * Mila Turajlić * Vigor Majić * Dragoljub Petrović * Slobodan Bubnjević * Olivera Stošić Rakić ...

za dodatne informacije možete se obratiti na telefone (011) 3035 696 i 2624 344 ili e-poštu info@clio.rs

_____________________________________________________________________________________________

U Srbiji je u protekle tri decenije došlo do velikih društvrnih lomova i snažnih političkih promena. One su posebno uticale na mlade ljude. Mnogo više nego njihovi roditelji, mladi su u vrednosnoj konfuziji, jer se stavovi oblikovani u porodici, školi, na univerzitetu, u komunikaciji sa sabesednicima koji žive izvan Srbije, bitno razlikuju u sudaru sa dominantnim vrednostima koje proizvoe štampani i elektronski mediji. Nije reč o pluralizmu javnog mišljenja već o nemogućnosti da se stvori kreativan i podsticajan ambijent u parališućem stanju apatije i histerične potrošnje.

Vrlo često se u različitim istraživanjima kao i novinskim i publicističkim tekstovima ukazuje na moralnu krizu i društvene anomalije koje su rezultat isticanja negativnih uzora, nezasluženog bogatstva, slave i brzog uspeha. U isto vreme se primećuje da obrazovanje, pristojnost ili iskrenost ne vode društvenom uspehu i mogu čak biti i prepreka.

Serijom o pet razgovora u Kulturnom centru Beograda želimo da pokrenemo širi dijalog o ključnoj temi našeg vremena i dobijemo podsticajne odgovore od važnih aktera javne scene.

Predviđen je i nastavak razgovora u gradovima širom Srbije, gde ćemo moći da čujemo šta o tome misle najistaknutiji predstavnici lokalnih zajednica.

U diskusiju povodom serijala razgovora možete se uključiti i na društvenim mrežama koristeći tag #PolitikaUzora