ESEJI O DOSITEJU, MUZILU, SAIDU

05.02.2015.

Izdavačka kuća „Clio" objavila je knjigu antropoloških eseja „Pisci i pitanja", Gordane Đerić, više naučne saradnice Instituta za evropske studije u Beogradu. Autorka naglašava da je analizirala opus ličnosti koje su delovale na više stvaralačkih polja.

U prvoj celini „Zaboravljeni pisci i pitanja" su se našli eseji o melanholiji kod Gavrila Stefanovića Venclovića, i pitanju mentaliteta i trajanja u romanu „Terazije" Boška Tokina. U drugom delu su ogledi „Proizvodna znanja: Edvard Said", „Robert Muzil: pogled na diskurse evropske krize iz književne prošlosti", „Dositej Obradović i redizajniranje politike sećanja Srbije u prvoj deceniji 21. veka", kao i esej o putopisima i istini sećanja. Treći deo donosi tekstove na temu „Jezik i ishrana".

Gordana Đerić diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirala i doktorirala na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta. Objavila je knjige „Smisao žrtve u tradicionalnoj kulturi Srba", „Pr(a)vo lice množine", „Intima javnosti", „Pamćenje i nostalgija",„Prošlost u sadašnjosti", i oko šezdeset naučnih radova iz oblasti identitetskih diskursa, studija sećanja, političke mitologije i imagologije.

Recenzent Miša Đurković naglašava da autorka daje značajan doprinos antropološkim istraživanjima, i da će u ovoj knjizi svoj interes naći i proučavaoci savremene sociologije, političke teorije i srodnih disciplina.

Autor: M. S.
Izvor: Dnevni list "Politika"
Datum: 31.01.2015.