KIŠ: IZVOD IZ KNJIGE BESMRTNIH

23.02.2015.

Jedan od deset najboljih svetskih pisaca druge polovine dvadesetog veka. Višestruki „kandidat” za Nobelovu nagradu. Slavljen i osporavan. Danilo Kiš. Dobio je najveća jugoslovenska književna priznanja. Ono koje važi za najvažnije - Ninovu nagradu, nadmoćno je vratio nekoliko godina posle prijema.
Njegovo ime bilo je više puta „u koverti” među kandidatima za Nobelovu nagradu za književnost. Upućeni kažu da je 1989. godine imao zaista ozbiljne šanse, samo da je poživeo malo duže, jer - Nobel se ne dodeljuje posthumno. U Srbiji je njegovo delo bilo slavljeno pa osporavano pa ponovo cenjeno...

Tokom 70-ih godina prošlog veka Danilo Kiš bio je akter jedne od najvećih jugoslovenskih polemika posle Drugog svetskog rata. Da li su optužbe za plagijat imale političku pozadinu?

Zašto je Kiš napustio Beograd? Zašto se u njega vratio zauvek? Zašto i četvrt veka posle smrti ime Danila Kiša izaziva polemike? Ko ima pravo da se poziva na njegovo delo?

U specijalnom izdanju Oko magazina, povodom 80-godišnjice piščevog rođenja, o liku i delu Danila Kiša govore: književnici i Kišovi prijatelji Filip David i Božo Koprivica, Igor Mandić, član Ninovog žirija koji je „Peščanik” proglasio za najbolji roman 1972. godine, Mark Tompson, britanski istoričar i pisac biografije Danila Kiša, profesor Filološkog fakulteta Mihajlo Pantić, pisac Vladimir Kecmanović i književni kritičar i izdavač Gojko Božović.

Emisiju možete pogledati na: OKO MAGAZIN

Autor emisije: Dragana Ignjić
Datum: 20. februar 2015.
Izvor: http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/