Miodrag Sibinović (1937–2020)

30.07.2020.

IN MEMORIAM

Preminuo je naš dragi prijatelj i autor Miodrag Sibinović. Izuzetni slavista, vrsni prevodilac, glasoviti lingvista, lucidni esejista, originalni književnik i dragi profesor Filološkog fakulteta. Rođen je 1937. u Zaječaru. Doktorat književnih nauka stekao je 1970. godine sa temom: Ljermontov u srpskoj književnosti do Drugog svetskog rata. Radni vek proveo je na Katedri za slavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu. Predavao je Staru rusku književnost, Rusku narodnu književnost, Rusku književnost osamnaestog veka, Rusku književnost prve polovine devetnaestog veka i Rusku poeziju sredine devetnaestog veka, kao i Uvod u nauku o književnosti i Uvod u teoriju prevođenja.
 
Objavio je preko 300 stručnih i naučnih radova i 20 autorskih knjiga iz oblasti nauke o književnosti. Sibinovićeva knjiga O prevođenju (1990) bila je osnovni udžbenik za sve srednjoškolce prevodilačkog smera u Srbiji. Radovi su mu objavljivani, osim na srpskom, na ruskom, češkom, francuskom, beloruskom i ukrajinskom jeziku. Godine 1996. dobio je zvanje počasnog doktora Moskovskog univerziteta.
 
Kao honorarni nastavnik radio je na univerzitetima u Novom Sadu, Skoplju i Prištini. Kao mladi docent, dve godine je proveo na radu na Katedri za slovensku filologiju Filološkog fakulteta u Moskvi, gde je držao vežbanja iz srpskohrvatskog jezika i kolegijalni kurs sa T. P. Popovom Uvod u teoriju prevođenja (na materijalu rusko-srpskih književnih veza). Bio je više puta na studijskim naučnim boravcima u Moskvi i Lenjingradu, u Pragu i Tbilisiju. Objavio je preko 250 stručnih i autorskih radova i 14 autorskih knjiga iz oblasti nauke o književnosti.
 
Priredio je antologije ruske, beloruske i ukrajinske poezije. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, Za svoj prevodilački rad dobio je nagrade Udruženja književnih prevodilaca Srbije "Miloš Đurić" (1999), "Jovan Maksimović" (2002) i Nagradu za životno delo (2004). Na predlog Udruženja književnih prevodilaca Srbije, dodeljeno mu je posebno priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi u Republici Srbiji (2007).
 
Imali smo privilegiju i veliko zadovoljstvo da sarađujemo na objavljivanju studije Množenje svetova. Ruski pisci u srpskoj prevodnoj književnosti (2015), još jednom unizu projekata kojim je profesor Sibinović razvijao srpskoruske književne I kulturne veze.