VERONIK OLMI NA MOLIJEROVIM DANIMA

09.05.2019.

Naredne nedelje, u okviru Molijerovih dana, gošća Francuskog instituta i naše kuće biće književnica Veronik Olmi. Ona će predstaviti svoj novi romana Bakita u sredu, 15. maja u Francuskom institutu (Knez Mihailova 31). Na predstavljanju će govoriti: Veronik Olmi, autorka; Ivana Dimić, književnica; Zoran Hamović, glavni urednik Izdavačke kuće Clio; Milica Vinaver Ković, docent na Filološkom fakultetu u Beogradu. Program počinje u 18 sati. Simultani prevod je obezbeđen, a ulaz je slobodan.

Veronik Olmi rođena je 1962. godine u Nici. Piše prozu, dramske tekstove i scenarije.

Studije dramske umetnosti završila je kod Žan-Lorana Košea, nakon čega je bila asistent reditelja Gabrijela Garana i Žan-Luja Burdona. Prvi roman Morska obala (Bord de mer) objavila je 2001. godine i osvojila nagradu Alen Furije. Za roman Onoga leta (Cet été-là, 2011. dobila je nagradu Maison de la Presse. Dela su joj prevedena na dvadeset jezika, a njene komade podjednako izvode pozorišta u Francuskoj i u inostranstvu. Godine 2012, zajedno sa Anom Rotanber i Mišelom Fitusijem, osnovala je pozorišni festival Ženski Pariz.

Za Bakitu, roman posvećen svetoj Đuzepini Bakiti, 2017. godine dobila je nagradu Fnak i Prix Patrimoines i bila u najužem izboru za nagrade Gonkur i Femina. Bakita je uzbudljiv roman o izuzetnoj ženi koja je bila robinja, sluškinja, monahinja i svetica. Imala je sedam godina kada su je oteli iz njenog sela u Darfuru, u Sudanu. Upoznala je sve strahote ropstva. Sticajem srećnih okolnosti u Kartumu je otkupljuje italijanski konzul. Stupila je u monaški red i prošla kroz bure dva svetska rata i fašizma, posvetivši svoj život siročadi. Veronik Olmi je oživela sudbinu jedne žene, njenu neverovatnu borbu, čiji se skriveni izvor snage nalazio u sećanju na rano detinjstvo.