×

PRAVNO UREĐENJE INTERNETA U SRBIJI

Đorđe Krivokapić, Dušan V. Popović, Nevena Ružić, Miloš Stojković

Studija Pravno uređenje interneta u Srbiji prikazuje regulisanje interneta u Republici Srbiji, odnosno uspostavljanje pravnih odnosa koji su zasnovani na informaciono-komunikacionoj tehnologiji koji zavise od nje ili se preko nje odvijaju.

Studija Pravno uređenje interneta u Srbiji prikazuje regulisanje interneta u Republici Srbiji, odnosno uspostavljanje pravnih odnosa koji su zasnovani na informaciono-komunikacionoj tehnologiji, koji zavise od nje ili se preko nje odvijaju.

Knjiga Pravno uređenje interneta u Srbiji predstavlja pokušaj sveobuhvatnog sagledavanja uređenja interneta i interakcija u informacionom društvu. Prateći strukturu knjige Digitalna prav(d)a (Clio, 2022), posvećene regulaciji interneta u Evropskoj Uniji, autori su kroz deset poglavlja pokazali na koji način su u Srbiji uređene sledeće oblasti: internet trgovina, pitanje nadležnosti sudova u slučaju spora u vezi sa internetom, uređivanje govora i sadržaja na internetu, odgovornost posrednika u onlajn okruženju, oblast intelektualne svojine, prava potrošača i oglašavanje na internetu, zaštita podataka o ličnosti, digitalni identitet i elektronska plaćanja, visokotehnološki kriminal i sigurnost sajber-prostora.

Ova knjiga je najpre namenjena predstavnicima pravne struke koji se u svom radu neizbežno susreću s pravnim pitanjima u intersekciji sa informaciono-komunikacionim tehnologijama, te profesionalcima u okviru digitalne ekonomije.

Publikacija ima ambiciju da, zajedno sa knjigom Digitalna prav(d)a profesora Savina, bude osnovno praktično primenjivo udžbeničko štivo u okviru zajednice koja je zainteresovana za uređivanje i rešavanje problema u internet komunikaciji i poslovanju.  

Đorđe Krivokapić

Dušan V. Popović

Nevena Ružić

Miloš Stojković

Predgovor

1. Đorđe Krivokapić i Miloš Stojković: Regulacija interneta u Republici Srbiji 

2. Miloš Stojković: Elektronska trgovina

3. Đorđe Krivokapić i Andrea Nikolić: Međunarodna nadležnost i merodavno pravo u sporovima u vezi sa internetom u Republici Srbiji

4. Miloš Stojković: Sloboda izražavanja na internetu

5. Dušan V. Popović: Odgovornost posrednika

6. Dušan V. Popović: Intelektualna svojina

7. Nevena Ružić i Miloš Stojković: Potrošači i internet oglašavanje

8. Nevena Ružić: Zaštita podataka i privatnost

9. Đorđe Krivokapić i Jelena Adamović: Digitalni identiteti i elektronska plaćanja

10. Đorđe Krivokapić: Visokotehnološki kriminal

Andrej Savin: Dodatak uz knjigu Digitalna prav(d)a

Biografije autora    343

Godina izdanja : 2023.

Broj strana : 346

Pismo : Latinica

Povez : Broširani povez

Format : 23,5 x 16

Težina : 555 g

ISBN : 9788671026833

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje