×

MIODRAG TABAČKI

Gordana Popović - Vasić, Irina Subotić

Obimna monografija posvećena liku i delu Miodraga Tabačkog, sa preko 130 ilustracija u boji.

Miodrag Tabački, scenograf i kostimograf, diplomirao je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu i scenografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Karijeru je počeo 1973. godine scenografijom za predstavu To se nikad ne zna Bernarda Šoa. Od tada je uradio scenografije i kostimografije za više od 250 predstava. Najveći broj njegovih radova nagrađen je na pozorišnim festivalima i sličnim manifestacijama.

Tabački je i profesor scenografije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Fakultetu dramskih umetnosti na Cetinju. Kao gostujući profesor predavao je na Trent Univerzitetu u Notingemu, Engleska, i na više univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama.

Aktivni je član Komisije za scenografiju Svetskog udruženja scenografa i kostimografa – OISTAT.

Gordana Popović - Vasić

Rođena u Skoplju 1948. godine. Diplomirani istoričar umetnosti. Za diplomski rad na temu "Enformel u Srbiji" dobila je Nagradu Pavle Beljanski 1972. godine. Saradnik Matice srpske u Novom Sadu na Umetničkim topografijama Sremskih Karlovaca i Sombora.

Od 1973. godine objavljuje članke, prikaze, kritike i prevode o primenjenoj i likovnoj umetnosti (III program Radio Beograda, International Weekly, Likovni život, Kerameiki Techni). Napisala niz uvodnih i studijskih tekstova za samostalne izložbe pojedinih umetnika (Miloš Ćirić, Vladimir Todorović, Novica Kocić, Bosa Kićevac, Velimir Vukićević, Miodrag Tabački) kao i više priloga o Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Zamislila i ostvarila nekoliko izložbi primenjenih umetnosti (34. Oktobarski salon, Retrospektiva nagrađenih primenjenih umetnika na Oktobarskom salonu 1967-2001).

Od 1973. godine zaposlena na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu kao bibliotekar gde radi na poslovima nabavke, organizacije i klasifikacije bibliotečkog fonda. Kao gost Svetskog poslovnog saveta (World Affair Concil-a) tokom 1976. obišla više javnih i stručnih biblioteka u Kaliforniji, SAD.

Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), sekcija istoričara umetnosti, od 1987.godine

Irina Subotić

Rođena u Beogradu 1941. godine. Diplomirala je na Odelenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta. Doktorirala na Ljubljanskom univerzitetu sa temom: "Likovni krug časopisa Zenit (1921 - 1926)". Bila je kustos Muzeja Savremene umetnosti i Narodnog muzeja, a potom profesor istorije umetnosti na Akademiji Umetnosi u Novom Sadu, na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i na Univerzitetu umetnosti. 
 
Organizovala brojne izložbe u zemlji i inostranstvu. Objavila studije, kritike, eseje, monografije i predgovore za kataloge izložbi na 22 jezika. Sarađivala u časopisima: Umetnost, Polja, Arti, Telegram, Bolaffiarte, Opus International, Ligeia, Sinteza, Moment, Nenj Moment, Život umjetnosti, Problemite na iskustvo, Umeni, Syntheses, Le Arti, Journal of Decorative and Propaganda Art, i dr. Najvažnije publikacije: "Zenit i avangarda dvadesetih godina", "Leonid Šejka", "Stojan Ćelić", "Olga Jančić", "Ljubica Cuca Sokić", "Konstruktivizam u Jugoslaviji", "Od avangarde do Arkadije" i dr.

Član domaćih stručnih udruženja kao i Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA), Međunarodnog komiteta za muzeje (ICOM) i Europa Nostra. Dobitnica nagrade za najbolju kritiku o Pančevačkom bijenalu skulpture, zatim dva puta dobitnica nagrade Društva istoričara umetnosti za najbolju izložbu savremene umetnosti (za izložbu "Na iskustvima memorije" sa Gordanom Stanišić i za izložbu "Dosije Srbija" sa Borkom Pavićević i Anom Miljanić).

Knjiga je dvojezi?no izdanje (na srpskom i engleskom) u tvrdom povezu i sadrži:
-obimnu studiju o umetniku Gordane Popovi? Vasi?
-intervju sa Taba?kim koji je vodila Irina Suboti?
-biografiju, teatrografiju, spisak nagrada, priznanja, samostalnih i grupnih izložbi
-bibliografiju od preko 550 jedinica
-132 stranice ilustracija u boji
-162 crno-bele ilustracije
-ukupno 280 strana

Godina izdanja : 2004.

Broj strana : 291

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 24,5x33

Težina : 1825 g

ISBN : 86-7012-147-5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje