×

S ONE STRANE ZAVISNOSTI – Vodič za porodice

Dr Džefri Fut, Dr Keri Vilkens, Dr Nikol Kosanki, Stefani Higs

Preveo sa engleskog Novak Golubović

Oslonjeni na četrdeset godina istraživanja i decenije kliničkog iskustva, najinovativniji lideri u progresivnom lečenju zavisnosti u SAD nude revolucionarni, naučno zasnovani vodič za pomoć u prevazilaženju problema zavisnosti i kompulzivnog ponašanja. U ovoj knjizi sabrani su najbolji praktični saveti koje nauka trenutno može da ponudi.

Oslonjeni na četrdeset godina istraživanja i decenije kliničkog iskustva, najinovativniji lideri u progresivnom lečenju zavisnosti u SAD nude revolucionarni, naučno zasnovani vodič za pomoć u prevazilaženju problema zavisnosti i kompulzivnog ponašanja. U ovoj knjizi sabrani su najbolji praktični saveti koje nauka trenutno može da ponudi.

Zaodenuta toplinom i optimizmom, knjiga S one strane zavisnosti biće saveznik svima koji žele da se promene, ali i podsticaj onima koji se nisu osvestili da im je pomoć potrebna. Inovativan i delotvoran sistem lečenja predočen u ovoj studiji više ne podrazumeva samo rad sa pojedincem koji ima problem sa upotrebom supstanci, već i sa njegovim okruženjem – porodicom i prijateljima.

Čitalac će se upoznati sa CRAFT (Community Reinforcement and Family Training) metodom, posebno osmišljenom da ohrabri i osposobi članove porodice da preuzmu kontrolu nad svojim životima i da, koristeći afirmativne i nekonfrontirajuće tehnike (kognitivno-bihejvioralne i motivacione pristupe), promene odnos prema korisniku supstance i tako stimulišu njegov oporavak. Ova metoda ne upućuje članove porodice samo na iznalaženje efikasnih načina da svoju voljenu osobu dovedu na lečenje, već im pomaže i da se sami osećaju bolje – posebno je vidljivo smanjenje depresije, besa, anksioznosti i zdravstvenih problema. Klinička ispitivanja su pokazala da će od primene CRAFT metode članovi porodice imati emotivnu korist, čak i ako njihova voljena osoba ne pristupi lečenju.

Ova knjiga će imati ogroman uticaj na sve koji se bave problemima zavisnosti, počevši od terapeuta i naučnika, preko direktora, zakonodavaca i porodica.

 

Dr Džefri Fut

Dr Džefri Fut nacionalno je priznat naučnik za klinička istraživanja. Za svoj rad na motivacionim pristupima tretmanu i istraživanju lečenja zloupotrebe supstanci dobio je federalne grantove. Koosnivač je Centra za motivaciju i promenu (Center for Motivation and Change). Pre osnivanja CMC-a, bio je zamenik direktora Odseka za lečenje i istraživanje alkoholizma u Medicinskom centru Maunt Sinaj u Njujorku (Division of Alcohol Treatment and Research), kao i viši naučni saradnik u Nacionalnom centru za zavisnost i zloupotrebu supstanci (The National Center on Addiction and Substance Abuse) na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, te šef Centra za lečenje i istraživanje zavisnosti Smiters (Smithers Addiction Treatment and Research Center), kao i direktor za evaluaciju i istraživanje između 1994. i 2001. Koautor je nagrađivane knjige S one strane zavisnosti (Clio, 2023), praktičnog vodiča za porodice čije se voljene osobe suočavaju s problemima zavisnosti od supstanci, zasnovan na CRAFT principima. Takođe je saradnik u izdavanju dve radne sveske koje kombinuju strategije iz CRAFT-a i motivaciono intervjuisanje: Vodič od 20 minuta za roditelje (The Parent’s 20 Minute Guide) i Vodič od 20 minuta za partnera (The Partner’s 20 Minute Guide) koji nude specifične alate i praksu u strategijama zasnovanim na dokazima kao pomoć voljenoj osobi da se promeni.

Dr Keri Vilkens

Dr Keri Vilkens suosnivač je i klinički direktor CMC-a u Njujorku, Long Ajlendu i Vašingtonu. Takođe je suosnivač i predsednik neprofitne organizacije CMC: FFP (Center for Motivation and Change: Foundation for Change). Članica je Udruženja za bihejvioralne i kognitivne terapije (Association for Behavioral and Cognitive Therapies) i Američkog udruženja psihijatara za bolesti zavisnosti (American Association of Addiction Psychiatrists). Koautor je knjige S one strane zavisnosti i radne sveske Vodič od 20 minuta za roditelje (The Parent’s 20 Minute Guide). Redovan je gost u medijima.

Dr Nikol Kosanki

Dr Nikol Kosanki licencirani je klinički psiholog sa 20 godina iskustva i direktor porodičnih usluga u CMC-ovom ambulantnom odeljenju u Njujorku, gde je specijalizovana za procenu i lečenje poremećaja upotrebe supstanci kod pojedinaca i porodica. Ona je psiholog-savetnik i trener u CMC-u: FFP-u (Center for Motivation and Change: Foundation for Change), članica Udruženja za bihejvioralne i kognitivne terapije (Association for Behavioral and Cognitive Therapies) i Američkog udruženja psihijatara za bolesti zavisnosti (American Association of Addiction Psychiatrists). Koautor je knjige S one strane zavisnosti, a učestvovala je u izdavanju radne sveske Vodič od 20 minuta za roditelje (The Parent’s 20 Minute Guide). O ovim temama pisala je i za Huffington Post, The Observer i Counselor Magazine.

 

Stefani Higs

Stefani Higs je urednica i autorka posvećena afirmaciji korisnih ideja i podršci ljudima kojima je potrebna pomoć u lečenju bolesti zavisnosti.

Godina izdanja : 2023.

Broj strana : 400

Pismo : Latinica

Povez : Broširani povez

Format : 22,5x16,5

Težina : 620 g

ISBN : 9788671026741

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje